sâmbătă, 13 decembrie 2008

Premiile „Octavian Voicu“, generozitate si recunoastere















Articol aparut in cotidianul "Desteptarea"
11 Noiembrie 2008 || de Daniela Pilat, Nelu Brosteanu
Luni, 10 noiembrie, la ora 17.00, la Galeriile “Frunzetti” s-au adunat cei care, cu sinceritate si bunavointa, participa productiv sau doar privesc productia literara bacauana. Premiile “Octavian Voicu” ale Revistei “Plumb” au fost prilej de cântarire si rasplatire a aparitiilor din ultimul an.

Revista “Plumb” este una dintre acele incercari pe cât de frumoase, pe atât de curajoase de a incuraja si strânge laolalta creatorii. Fara sa-si propuna neaparat o abordare elitista a fenomenului literar-artistic, revista a ramas consecventa in publicarea autorilor de efort si vocatie. Indiferent de vârsta, truditorii condeiului au gasit in “Plumb”… usurinta desprinderii din manuscris inspre cititori. Ambitiosi si dezinteresati, cei ce formeaza tridentul de baza - Ion Prajisteanu, Petru Scutelnicu si Nicolae Mihai, au construit mereu proiecte, au cautat finantari, neglijându-si de multe ori propria vocatie de scriitori, una plina de certitudini. Premiile “Octavian Voicu” ale revistei sunt o prelungire fireasca a activitatii redactionale si o suma a realizarilor din cenaclul care poarta tot numele minunatului Octavian Voicu. Intr-o necesara si deschisa colaborare cu Filiala Bacau a Uniunii Scriitorilor din România, prin presedintele Calistrat Costin, editia din acest an a premiilor a fost una interesanta prin generozitatea cu care au fost rasplatiti sincerii autori bacauani. Si daca tot a venit vorba de rasplata, trebuie mentionat ca scriitorii au primit ca premii creatiile artistilor plastici locali, aceasta si datorita unei excelente intelegeri dintre liderii revistei si presedintele UAP Bacau, Dionis Puscuta. Cât despre plasticienii premiati, acestia au fost gratulati, bineinteles, cu volumele bacauanilor.

Arte frumoase, premii pe masura

Filiala bacauana a Uniunii Scriitorilor din Bacau a premiat pentru intreaga activitate desfasurata in ultimul an pe scriitorul Doru Ciucescu. Calistrat Costin a apreciat ca autorul s-a remarcat in anul 2008 cu „Straluciri diamantine in Israel“, volum care „emotioneaza si iti inspira respect in acelasi timp“. Petru Scutelnicu, redactorul sef al revistei „Plumb“, a continuat discursul presedintelui Uniunii Scriitorilor si a oferit premiile „Octavian Voicu“ ale Revistei „Plumb“. Astfel, pentru poezie au primit diplome insotite de lucrari de arta plastica Ioan Viziteu si Carmen Voisei, iar pentru cel mai bun haiku, diploma a revenit lui Dumitru Radu. Cele mai bune lucrari de proza au fost si ele apreciate, premiile revenind lui Victor Mitocaru, Narcis Sandu si Vasile Hristea. Si pentru ca literatura nu ar putea „supravietui“ fara critica, au fost premiati pentru aprecierile lor concise Grigore Codrescu, Petre Isachi, Cornel Galben si Adrian Blanaru. Domeniul artei plastice a fost si el pus in valoare si de aceea, pentru o colaborare deosebit de fructuoasa cu Cenaclul „Octavian Voicu“, au primit recunostinta Dionis Puscuta, presedintele Uniunii Artistilor Plastici din Bacau, Ioan Maric si Ioan Burlacu, profesor la Liceul de Arta „George Apostu“. Tot cu acest prilej, Petru Scutelnicu a oferit si diplome de excelenta pentru proza lui Vali Boncu si lui Sever Bodron, iar pentru poezie lui Iordan Aioanei, Octavian Mares si lui Nicu Teodoru. Diploma de excelenta a primit pentru critica de arta plastica si Carmen Istrate Murariu, iar pentru pictura diplomele au revenit lui Gheorghe Parascan, Catincai Popescu si Mariei Margos. Nu in ultimul rând, pentru debut postum a fost apreciat regretatul Victor Croitoru. Toate aceste inmânari de diplome, aplauzele celor prezenti si emotia celor care si-au ridicat premiile l-au motivat pe redactorul sef al revistei de cultura „Plumb“ sa afirme ca „evenimentul din aceasta seara e menit sa puna in evidenta activitatea oamenilor de cultura, ce s-au remarcat in ultimul an, dar nu numai. Ei vin in continuare la Cenaclul «Octavian Voicu» ca la o biblioteca a prietenilor. Acest lucru ne aminteste mereu de un Bacau spiritual si ne confirma inca o data talentul oamenilor de cultura din judetul nostru, amintindu-ne bineinteles, de fidelitatea pe care ei si-o manifesta fata de revista“.