duminică, 1 februarie 2009

Lansare de carte

Naivi cu suflet mare
Ziarul de Bacau, Luni, 16 Februarie 2009

basi2.jpg Primaria Bacau face un gest de mare noblete, tiparind, impreuna cu Editura “Pro Plumb”, un excelent “Dictionar al artei naive din Bacau”, dupa esecul inregistrat de controversata carte a lui Eugen Sendrea privind pagini de istorie locala. Dictionar e impropriu spus. E mai curind un album menit sa propuna publicului, mai mult sau mai putin avizat, o pleiada de pictori naivi, a caror devotiune intr-ale artei da relief aparte vietii spirituale a municipiului. Faima multora dintre ei a trecut demult granitele tarii, numele lor gasindu-si locul printre somitatile internationale din domeniu. Lucrari ale lui Ion Maric, Gelu Parascan, Catinca Popescu, Constantina Voicu, Gheorhe Clit sau Bica Weinberg sint, de-acum, prezente notabile in galeriile europene deschise artei naive, nascute din mantaua lui Rousseau Vamesul. Contributia lor de suflet, arta lor imaginativa se inscriu in matca traditiilor si farmecului autohton - un veritabil tezaur pe care fiecare generatie de slujitori ai muzelor se cade a-l lasa mostenire spirituala a locului. Autoarea albumului - Carmen Istrate Murariu - a realizat cu mare distinctie o carte dintr-o tripla ipostaza: cea de critic de arta, pictor si scriitor, punind la dispozitia publicului, pentru prima data, o sinteza a “Artei naive din Bacau”.
Sufletul mare si deschis al acestor artisti ni se releva din paginile emotionant redactate si din ilustratiile de cea mai buna calitate continute in album. Criticul de arta Ion Tataru subliniaza “aceasta staruitoare activitate de impunere a picturii populare contemporane, Bacaul venind cu un masiv aport, cu un grup de creatori de incontestabila valoare si originalitate. Ei pun in creatiile lor un generos mesaj de umanism si frumos - acea parte a sufletului moldovenesc si a artei populare de pe aceste stravechi meleaguri romanesti”.
Vasile PRUTEANU















Foto: Mihnea Baran

Ziarul de Bacău

Cinci intr-una

Laura Huiban, Miercuri, 4 Februarie 2009

In 2008, cei mai activi creatori bacauani au parut a fi artistii plastici. Anul acesta, scriitorii vin tare din urma. Dupa recenta lansare a volumului monografic “Dinastia Sanielevici. Printul Henric, intre uitare si reabilitare”, semnata de asistentul universitar Adrian Jicu, luni seara, Galeria “Frunzetti” a gazduit lansarea a cinci noi volume, de genuri diferite. Titlurile cu care scriitorii au tentat publicul, format din scriitori, artisti plastici, cadre didactice si politicieni, au fost “Ascensiuni duhovnicesti” (pr. Constantin Leonte; Editura Filocalia, Roman), “Pe muchie de poet” (Dumitru Braneanu; Editura Ateneul Scriitorilor), “Rascrucea diavolului. Pseudomonografia fantasmelor de la Palanca” (Gioni Popa-Gavrilovici; Editura Alma Mater, Sibiu), “Antologia Plumb 600″ (Editura Ateneul Scriitorilor, Bacau). De o atentie deosebita s-a bucurat “Dictionarul pictorilor naivi din judetul Bacau” (Editura ProPlumb, Bacau), un proiect realizat de artistul plastic Carmen Istrate Murariu, cu sprijinul financiar al Consiliului Local si al Primariei Bacau. Evenimentul a fost moderat de poetul Petru Scutelnicu.


Deşteptarea Bacău

Premiera in cultura bacauana: Cinci carti lansate intr-o singura seara!

Articol scris de Gabriel Pop in categoria Cultura, in data de 4 Februarie 2009 de

Luni seara, la Galeria „Frunzetti“ a avut loc o premiera pentru lumea culturala bacauana - lansarea a cinci carti, mai precis un volum religios, o antologie a scriitorilor locali, un roman, o carte de versuri si un dictionar de arta. Initiativa acestei lansari de grup revine presedintelui Uniunii Artistilor Plastici, filiala Bacau, Dionis Puscuta si este inca una dintre incercarile tânarului artist de a diversifica evenimentele culturale aflate in genere, in municipiului nostru, pe o linie banala.

Lansarea de la “Frunzetti” nu a fost insemnata doar prin cantitatea de volume daruite mediului cultural autohton, ci, mai ales, prin frumusetea cartilor, interioara si exterioara, lucru remarcat de cei care au prezentat volumele. Având in vedere ca luni a fost o importanta sarbatoare ortodoxa, Intâmpinarea Domnului, lansarea de carte a inceput, firesc, cu volumul parintelui Constantin Leonte, „Ascensiuni duhovnicesti“. O carte purificatoare, densa, ce ne propune cuvântari, meditatii si aprofundari dogmatice, care beneficiaza de prefata fina a dr. Ioachim Bacauanul, arhireu vicar la Episcopia Romanului. Fara a intra in amanunte, sa spunem ca volumul parintelui Leonte porneste de la idealul desavarsirii crestine si are trei parti: calea desavârsirii, sublimul desavârsirii, mijloacele desavârsirii. Ceea ce da credibilitate curatului volum este ca autorul isi traieste, zi de zi, cuvântul din carte. Devotamentul preotului Leonte (verificat in nefericite imprejurari) e o promisiune ca morala poate veni in continuare de la biserica ortodoxa. Sa adaugam ca volumul a fost prezentat de fostul ziarist de la Desteptarea, Ioan Enache si de criticul literar Petre Isachi.
Cum era de asteptat, la intâmplarea culturala de la “Frunzetti”, lansarea de carte a fost inegala in materie de valoare - era imposibil ca toate cartile sa fie la un nivel superior. In acest sens, putem face o comparatie intre „Dictionarul artei naive din Bacau“ si „Antologia Plumb 600“. Primul este un veritabil obiect de arta, un volum necesar plin de culoare, care prezinta matur lumea artistilor plastici „naivi“ (pacat ca supracoperta e cam sumbra). Nu acelasi lucru se poate spune despre „Antologia Plumb 600“, volum editat in conditii anemice, si care nu-si atinge scopul - pe lânga ca apare mai târziu (era programat sa apara anul trecut, cu prilejul aniversarii a 600 de ani de atestare documentara a municipiului nostru), antologia este inestetica si da senzatia ca „suntem si noi pe lume“.

Si ceva literatura

Sa punctam succint ca, luni, au mai fost lansate in circuitul pietei culturale si doua carti de literatura: romanul „Rascrucea diavolului“ de Gioni Popa-Gavrilovici si cartea de poezii, editie bilingva, „Pe muchie de poem“ de Dumitru Braneanu. Romanul este o „monografie atipica a unui topos misterios, Palanca“ (Petre Isachi) iar cartea de poeme, „ce apartine unui functionar care s-a purtat la fel si când a fost sef si când nu a fost“, cum a zis la prezentare bonomul Grigore Codrescu, are o „formula poetica reprezentativa“, cum ne asigura iin prefata Gheorghi Iorga. Daca romanul este editat la fel de prost ca „Antologia Plumb 600“, cartea de poezii este mult mai senina din acest punct de vedere. Trebuie mentionat ca in incheierea prezentarilor de carte, publicul s-a napustit asupra mesei pe care se aflau volumele lansate, golind instantaneu platoul. Una din explicatii este ca toate cartile au fost donate gratis publicului. E posibil ca alta explicatie sa fie chiar foamea de lectura a celor prezenti…